Floorball, of unihockey, is een veelbelovende sport in België en wordt in wedstrijdvorm beoefend tussen twee teams bestaande uit vijf veldspelers en een doelman.


Deze balsport wordt gespeeld op een terrein van 40 meter bij 20 meter, dat wordt omringd door een boarding.  De bal blijft daardoor maximaal in het spel waardoor de sport zeer intensief is en heel leuk om volgen voor publiek en supporters.

Floorball ontleent veel van zijn regels aan ijshockey, maar wordt gespeeld in een sporthal, met carbon sticks en een plastic bal met gaten. De spelregels zijn vrij eenvoudig, waardoor de sport laagdrempelig is.

Een floorballveld is net zo groot als een zaalvoetbal- of handbalveld (40 bij 20 meter), en net als bij ijshockey staan de doelen in het veld, waardoor de spelers achter het doel door kunnen spelen.

Een officiële wedstrijd duurt 3 periodes van telkens 20 minuten, voor jongere spelers (U10 en U13) is dat 3 keer 15 minuten. Tussen de periodes geldt een rust van 10 minuten. Elke wedstrijd staat onder leiding van 2 scheidsrechters.

Omdat het een snelle en dus vermoeiende sport is, bestaat een wedstrijdteam uit heel wat spelers (maximum 18), die continu gewisseld mogen worden.

België kent een herencompetitie, een damescompetitie, en een U19 competitie.  België is internationaal vertegenwoordigd in elke categorie.

Momenteel telt de International Floorball Federation (IFF) 73 aangesloten landen.

 

 

 

Nationaal wordt de sport georganiseerd door de Belgische Floorball Federatie (BFF).