Floorball - Ontstaan
Internationaal

Floorball is een vrij jonge sport die ontstaan is in de Verenigde Staten in de jaren vijftig.
De sport werd geïntroduceerd als een teamsport voor jongeren en werd indoor gespeeld met een lichte plastic puck en plastic sticks. De sticks leken veel op ijshockey-sticks, maar dan met een zacht blad dat makkelijk te buigen was. De nieuwe sport werd Floorhockey genoemd en wordt nog steeds in zijn originele vorm gepeeld in de VS, Canada en een klein aantal andere landen.

 

Eind jaren zestig werd Floorhockey in Zweden geïntroduceerd in Zweden door studenten die deze sport in het buitenland hadden beoefend. Floorhockey werd snel heel populair in schoelen en kreeg een aantal verschillende namen, bijvoorbeeld plastic bandy, softbandy en floorbandy.

Het oorspronkelijke floorhockey werd al snel in bekendheid overtroffen door de meer populaire variant floorball of innebandy.

Momenteel telt de International Floorball Federation (IFF) 47 aangesloten landen.

Floorball in België


Floorball is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk een "denderende" sport. De bakermat van de sport ligt immers in Denderleeuw. Hier werd de sport in 1988 voor de eerste keer in België beoefend.

Nationaal wordt de sport georganiseerd door de Belgische Floorball Federatie (BFF). 

België kent zowel een heren- en jeugdcompetitie en is internationaal vertegenwoordigd door een herenteam. Dit team doet ook mee aan de kwalificatieronde voor de wereldkampioenschappen.

Daarnaast wordt de sport ook veel gespeeld op scholen.