Wat is floorball?

Floorball ontleent veel van zijn regels aan ijshockey, maar wordt gespeeld in een sporthal, met carbon sticks en een plastic bal met gaten. De spelregels zijn vrij eenvoudig, waardoor de sport laagdrempelig is.

Een floorballveld is net zo groot als een zaalvoetbal- of handbalveld (40 bij 20 meter) en net als bij ijshockey staan de doelen in het veld, waardoor de spelers achter het doel door kunnen spelen.

Een officiële wedstrijd duurt 3 periodes van telkens 20 minuten. Tussen de periodes geldt een rust van 10 minuten. Elke wedstrijd staat onder leiding van 2 scheidsrechters.

 

Omdat het een snelle (en dus vermoeiende) sportis, bestaat een team uit heel wat spelers (maximum 18), die continu gewisseld mogen worden.

 

Floorball is een vrij jonge sport die in de jaren vijftig  is ontstaan in de Verenigde Staten. De sport werd geïntroduceerd als een teamsport voor jongeren en werd indoor gespeeld met een lichte plastic puck en plastic sticks. De nieuwe sport werd floorhockey genoemd en wordt nog steeds in zijn originele vorm gepeeld in de VS, Canada en een klein aantal andere landen. 


Eind jaren zestig werd floorhockey in Zweden geïntroduceerd door studenten die deze sport in het buitenland hadden beoefend en werd het snel heel populair. Het oorspronkelijke floorhockey werd al snel in bekendheid overtroffen door de meer populaire variant floorball.

Wat België betreft, ligt de bakermat van de sport zowaar in Denderleeuw!

In het kader van zijn eindwerk als regent Lichamelijke Opvoeding, introduceerde Luc Simon in 1987 de floorballsport aan leerlingen uit het basisonderwijs van het toenmalig Heilig Kruis College (nu IKSO) te Denderleeuw.

Na een succesvol gemeentelijk sportkamp stichtte hij in december 1987 de eerste echte floorballclub in België, met name Jakari Denderleeuw.

 

Begin jaren 90 werden een aantal nieuwe floorballclubs opgericht in Denderleeuw (FBC Stimulo Denderleeuw), Iddergem (Juventus Iddergem) en Denderhoutem (Denderhoutem Dream Team). Iets later ontstonden ook bijkomende floorballclubs in Aalst (TMD Aalst) en Roosdaal (GSF Strijtem).